Näin remontoit asunnon ennen myyntiä
Kun asuntoa on laittamassa myyntiin, kannattaa sitä joissain tapauksissa hiukan ehostaa saadakseen asunnosta parhaan mahdollisen hinnan, tai ihan vain kiinnittääkseen potentiaalisten ostajien kiinnostuksen tehokkaammin.

Moni on varmasti nähnyt tv:ssä ohjelmia, joissa asunto remontoidaan juuri ennen myyntiä ja asunnosta saadaan paljon parempi myyntihinta kuin ilman remonttia. Kiinteistönvälittäjä arvioi asunnon arvon ennen ja jälkeen remontin ja asuntoa myyvä on innoissaan arvonnoususta.

Toimiiko asunnon remontointi ennen myyntiä oikeasti ja kannattaako ihan tavallisen asunnon myyjän yrittää nostaa asunnon arvoa remontilla?

Remontoinnin kannattavuus riippuu monesta asiasta. Tässä blogikirjoituksessa kerron missä tilanteissa remontointi kannattaa, sekä parhaat vinkkini siihen, millä tavalla toteutettu remontti tuottaa parhaat tulokset asuntoa myydessä.

Onko kyseessä koti vai sijoitusasunto?
Ensimmäisenä on kysyttävä, onko myyntiin laittamasi asunto oma kotisi vai sijoitusasunto? Jos remontoit omaa kotiasi, voi olla, että asut siinä itsekin vielä jonkin aikaa. Silloin kannattaa panostaa jälleenmyyntiarvon lisäksi myös siihen, että viihdyt itse kodissasi.

Sijoitusasuntoa remontoidessa taas korjaat ehkä vuokralaisten asumisesta aiheutunutta kulumista, fiksailet rempallaan olevia paikkoja tai päivität vaikkapa keittiön pintoja raikkaamman näköisiksi. Sijoitusasuntoa remontoidessa budjetti voi olla tiukempi, kuin jos tarkoituksenasi on itse asua vielä remontoitavassa asunnossa. Tällöin on varottava säästämästä väärässä paikassa.
Asunnon flippaaminen vaatii aikaa, vaivaa ja taitoa
Asunnon “flippaaminen” tarkoittaa sitä, että asunto ostetaan tarkoituksena remontoida se ja myydä voitolla saman tien eteenpäin. Tämä kuulostaa varmasti remontoinnista ja stailaamisesta kiinnostuneen korvaan hauskalta projektilta. Flippaaminen kuitenkin vaatii paljon aikaa ja vaivaa sekä myös taitoa tehdä remontissa ratkaisuja, jotka miellyttävät potentiaalista ostajaa ja nostavat asunnon arvoa.

Asunnon flippaamista ei kannata siis lähteä yrittämään hetken mielijohteesta, vaan projekti kannattaa suunnitella huolella. Budjetti on laskettava sen mukaan, että asunnon arvonnousu kattaa myös remonttikulut. Asunto on remontoitava huolella, mutta kustannustehokkaasti, jotta arvo nousee riittävästi, eivätkä remontin kustannukset syö voittoa.

Ammattitaitoisen kiinteistönvälittäjän arvio asunnon arvonnoususta remontin myötä on ensiarvoisen tärkeä budjetoinnin kannalta. Huolimattomasti tehty hinta-arvio voi kostautua myyntivaiheessa, jos asunto ei menekään kaupaksi odotettuun hintaan.
Ota huomioon asunnon sijainti
Riippumatta siitä, onko remontoitava asunto oma koti vai sijoitusasunto, se, missä asunto sijaitsee, vaikuttaa siihen, mihin remontissa kannattaa kiinnittää huomiota. Eri alueiden tyypilliset asunnon ostajat nimittäin arvostavat usein eri asioita.

Jos asunto, jota olet myymässä, sijaitsee arvoalueella, esimerkiksi Etelä-Helsingissä, arvostavat potentiaaliset asunnon ostajat varmasti laatua ja ehkä jopa vähän ylellisyyttä. Ostajilla on käytössään todennäköisesti melko reilu budjetti ja he ovat valmiita maksamaan siitä, että joku on remontoinut uuden kodin valmiiksi laadukkain materiaalein. Tai asunto voi tulla ihan vain edustustilaksi - silloin näyttävyys on erityisesti valttia.

Tällaisen kohteen remontissa kannattaa panostaa laadukkaisiin materiaaleihin, kuten kivitasoihin ja puupintoihin. Jos remontoit keittiötä ja kylpyhuonetta, kiinnitä huomiota myös korkeatasoisiin kodinkoneisiin - ostajakohderyhmäsi haluaa todennäköisesti nähdä Ikean sijaan mieluummin tasokkaita ja tyylikkäitä laitteita, joiden voi myös odottaa kestävän pitkään.

Sen sijaan, jos myymäsi asunto on vaikkapa pääkaupunkiseudun kehyskunnassa perheiden suosimalla alueella, käytännöllisyys menee hyvin todennäköisesti luksuksen edelle. Tällöin uudet, yksinkertaisen tyylikkäät Ikean keittiökalusteet voivat ajaa asian - potentiaaliset ostajat eivät tämänkaltaisella alueella ole todennäköisesti valmiita maksamaan ylimääräistä kivitasoista, jalopuusta tai kalliista kodinkoneista. He etsivät ennemminkin uusittua, mutta käytännöllistä, kun koti tulee lapsiperheen kovaan käyttöön.

Mistä sitten tiedät, mitä omalla alueellasi arvostetaan? Jälleen kerran paras asiantuntija on oman alueesi kiinteistönvälittäjä. Hän osaa kertoa sinulle siitä, minkälaisia ostajia kohtaa työssään ja minkälaiset tekijät korostuvat asunnon valinnassa.
"Suunnittele budjetti remontillesi niin, että voit valita riittävän laadukkaita materiaaleja."
Remontilla arvonnousua
Oli remonttisi sitten suuri tai pieni, tavoitellaan usein asunnolle parempaa myyntihintaa. Arvonnousua tavoitellessa ei kannata remontoida fiilispohjalta mitä sattuu, vaan avainsana on suunnitelmallisuus.

Remontin suunnittelu kannattaa aloittaa kiinteistönvälittäjän kanssa. Pyydä kokeneelta ja ammattitaitoiselta, alueesi tuntevalta kiinteistönvälittäjältä arvio asuntosi arvosta sekä arvio, minkä verran arvo voisi remontin avulla nousta. Voit saada kiinteistönvälittäjältä myös neuvoja siihen, minkä tyylistä ja minkä kokoluokan remonttia asuntosi voisi myynnin näkökulmasta kaivata.

Budjetointi on toinen tärkeä vaihe asunnon remontoinnissa myyntiä varten. Pohdi tarkkaan, millaisen rahamäärän olet valmis sijoittamaan ja minkälaisen remontin se mahdollistaa. Laske myös tarkasti, että arvioimasi arvonnousu varmasti kattaa remonttikulut. Jos arvonnousu ei ole taattu, voi olla varminta pitäytyä pienimuotoisessa remontissa tai keskittyä ihan vain asunnon yleisilmeen parantamiseen.

Asunnon yleisilmeen piristys voi joskus riittää
Aina remontti ei ole asuntoa myydessä tarpeen, vaan asunnon siistiminen ja mahdollisten virheiden korjaaminen - kuten vaikkapa repsottava kaapin ovi, irralleen tipahtanut lattialista - voivat riittää siihen, että asunnon yleisilme on pirteämpi ja se herättää markkinoilla enemmän kiinnostusta.

Yleisilmeen piristys ei välttämättä nosta asunnon arvoa, mutta asunnon parhaiden puolten esiin tuominen voi kuitenkin helpottaa myyntiä. Siistin ja tyylikkään näköinen asunto antaa paremman ensivaikutelman kuin koti, jossa tavarat ovat sekaisin ja pinnoissa kulumaa tai pinttymää.

Asunnon yleisilmettä voi kohentaa ilman mittavaa remonttia ja pienellä budjetilla. Jos haluat vain tuoda asunnon parhaat puolet esiin, varmista ensimmäisenä, ettei mikään helposti korjattavissa oleva ole rikki ja että asunto on siisti. Jos haluat säästää omaa aikaasi, palkkaa ammattisiivooja puunaamaan pinttyneet liat kylpyhuoneen kaakeleista ja kiillottamaan keittiön tasot!

Jos vielä asut kodissasi, jonka haluat nyt myydä, voi olla hyvä idea myös siivota tasoilta ja kirjahyllystä ylimääräiset tavarat laatikoihin ja kaappeihin, sekä säilöä osa koriste-esineistä vaikkapa varastoon. Mitä vähemmän asunnossa on näkyvillä irtotavaraa, sitä paremmin itse asunto on esillä.

Jos asunnon pinnat ovat jo vuosien varrella ehtineet kulua käytössä, voi olla hyvä idea näyttää niille myös sivellintä – maalaa vaikkapa keittiön kellastuneet kaapinovet ja voit saada aikaiseksi aivan uuden, siistimmän ilmeen. Ostajan silmissä kuluneet pinnat voivat antaa kuvan, että hänen olisi tehtävä asunnossa iso remontti, saadakseen siitä itselleen mieluisan, vaikka esimerkiksi kaappien rungot kulahtaneiden ovien takana olisivat vielä aivan priimakunnossa.


Laadukkaat materiaalit ja ajaton ilme
Jos teet vähän isomman remontin, materiaalivalinnat on syytä tehdä huolella. Esimerkiksi sijoitusasuntoa remontoidessa halvat materialit voivat houkutella, mutta myyntivoittoa maksimoidessa se voi olla väärä paikka säästöille.

Suunnittele budjetti remontillesi niin, että voit valita riittävän laadukkaita materiaaleja. Ostaja erottaa helposti, onko keittiön tasoihin valittu halvin mahdollinen laminaatti vai jotain vähän laadukkaampaa. Erityisen tärkeitä materiaalivalinnat ovat silloin, jos aiot itse vielä asua asunnossa ennen sen laittamista myyntiin: halvat materiaalit kuluvat nopeasti ja kova työsi voi mennä hukkaan.

Kuten aiemmin puhuttiin, tietyillä alueilla ostaja voi olla myös valmis maksamaan asunnosta hiukan enemmän, jos se on vasta remontoitu korkealaatuisia materiaaleja käyttäen. Puupinnat, kivitasot ja vähän paremmat kylpyhuoneen kaakelit voivat siis todella nostaa asuntosi myyntihintaa.

Tyylissä kannattaa myös olla tarkkana. Klassiset vaaleat sävyt - valkoiset, harmaat ja beiget - toimivat parhaiten, kun asuntoa remontoi myyntiä varten. Persoonallisemmat ratkaisut voivat vedota joihinkin ostajiin, mutta enemmistö asunnon hankkijoista arvostaa neutraaleja sävyjä, joiden rinnalle on helppo sisutuksessa tuoda omaa tyyliä.

Tuoreimpia muotivirtauksia ei myöskään kannata tuoda remonttiin liikaa mukaan. Ajaton tyyli on yleensä paras ratkaisu, sillä se, samoin kuin neutraalit värit, jättävät asunnon ostajalle enemmän vapautta sisustaa uutta kotiaan itselleen mieluisalla tavalla.


Tarvitsetko neuvoja asunnon ehostamiseen ennen myyntiä? Mikäli sinulla on tarve kokeneelle kiinteistönvälittäjälle, varaa ilmainen arviokäynti tästä.
Muut blogipostit: