Asuntokauppa koronan jälkeen
Koronapandemia aiheutti monella alalla ja elämän osa-alueella epävarmuutta ja muutoksia. Liikkumisrajoitukset, etätyö ja kotoilu vaikuttivat kulutukseen ja muihin arjen valintoihin. Moni alkoi pohtia myös asumistaan uudestaan. Mikä on asuntokaupan tilanne koronan jälkeen? Tähän pureudun tässä blogikirjoituksessa.
Korona hidasti asuntokauppaa vain hetkeksi
Pandemian alussa koronan epäiltiin hidastavan asuntokauppaa, mahdollisesti pitkäksikin aikaa. Liikkumisrajoitukset ja tartuntojen uhka sai ihmiset varomaan tilanteita, joissa tavataan muita ihmisiä - esimerkiksi asuntonäyttöjä. Asuntokaupan hidastuminen vaikutti olevan luonnollinen seuraus pandemiasta ja siihen liittyvistä varotoimista.

Asuntokauppa hidastuikin hetkeksi, mutta palasi hyvin pian taas aiemmalle tasolle. Hiljaiseloa kesti vain pari kuukautta.

Pandemialla olikin asuntokauppaan yllättäviä vaikutuksia. Kun aikaa vietettiin enemmän kotona, nousi esiin uudenlaisia tarpeita. Etätyö ja -koulu saivat monet huomaamaan tarpeen väljemmälle asumiselle. Ravintoloiden ja harrastuspaikkojen sulut taas ohjasivat uusien vapaa-ajan aktiviteettien pariin ja saivat monet kaipaamaan esimerkiksi luonnon läheisyyttä tai omaa puutarhaa. Yllättävän moni lähtikin pandemian aikaan asuntokaupoille.
Mökkejä myytiin pandemiavuosina ennätysmäärät
Kaipuu luonnon lähelle ja omaan rauhaan korostui koronan aikana. Kaupunkien hiljentyessä monelle tuli mieleen mökin osto. Omalla mökillä voi puuhata rauhassa, vaikkapa remontoida ja hoitaa puutarhaa, ja samalla välttää kontakteja muihin kuin omiin perheenjäseniin. Myös ulkomaanmatkailun rajoitukset houkuttelivat monet kotimaanmatkailun ja mökkeilyn pariin.

Loma-asuntoja myytiin koronapandemian vuosina 2020 ja 2021 ennätysmäärät, mutta innostus on alkanut kuluvana vuonna 2022 hiipua. Loma-asuntojen kasvanut kysyntä nosti myös mökkien hintoja.

Mökkibuumi jäi ehkä kuitenkin koronavuosien villitykseksi. Loma-asuntojen kauppojen määrä on palautunut koronavuosista tavanomaiselle tasolle. Kuluvan vuoden ensimmäisellä puolikkaalla kauppojen määrä oli vuoden 2018 tasolla, mutta hinnat olivat edelleen hienoisessa nousussa (Kiinteistövälitysala.fi 12.7.2022).
Digitaalinen asuntokauppa kasvatti suosiotaan
Digitaalinen asuntokauppa tuli Suomessa käyttöön täsmälleen oikeaan aikaan koronapandemian alla vuonna 2019 - ja pandemia varmasti lisäsi digitaalisen kaupan suosiota entisestään. Digitaalinen asuntokauppa sopi pandemia-aikaan kuin nenä päähän, sillä tässä kaupantekotavassa kaupan osapuolten ei tarvitse tavata välttämättä kertaakaan.

Vuoden 2021 lopulla jopa 30% asuntokaupoista tehtiin digitaalisesti (KL 26.1.2022). Digitalisoituvassa yhteiskunnassamme digitaalinen asuntokauppa on varmasti tullut jäädäkseen, eikä jää vain pandemia-ajan ilmiöksi.
Muuttoliike kaupungeista maalle
Asuntokaupan alkaessa kiihtyä vuonna 2020 uutisoitiin paljon muuttoliikkeestä kaupungeista maalle. Monet kaipasivat lisää tilaa ja pienemmän kaupunkiasunnon hinnalla sai pienemmältä paikkakunnalta tai maaseudun rauhasta tilavamman kodin. Luonnon läheisyys nousi myös uuteen arvoon, kun aikaa vietettiin yhä enemmän kotona ja kodin läheisyydessä ulkoillen.

Tilastojen valossa kuntien väliset muutot ja muutot kerrostaloista pientaloihin lisääntyivät koronavuosina. Kaupunkimaisiin kuntiin muutettiin koronavuosina tavallista vähemmän. Myös muuttoliike isommista kaupungeista kehyskuntiin kiihtyi. Esimerkiksi Helsingistä muutettiin paljon Espooseen ja Vantaalle. Samaan aikaan muuttaminen pientalosta kerrostaloon väheni (stat.fi 16.2.2022). Se, jatkuuko sama trendi vielä pandemian väistyttyä, ei ole vielä selvää.
Pikkukotien suosio hiipumassa
Pandemia-aika osoitti kodin merkityksen, kun kotona vietettiin enemmän aikaa ja siellä tehtiin enemmän asioita kuin ennen, esimerkiksi työskenneltiin ja opiskeltiin. Myös vapaa-ajan vietto siirtyi harrastuspaikoista osittain koteihin. Kuten jo todettiin, moni alkoi kaipaamaan enemmän tilaa ja muutti isompaan asuntoon.

Tämä pandemia-ajan väljemmän asumisen trendi on saanut pienten asuntojen suosion hiipumaan. Erityisesti pääkaupunkiseudulla, jossa pienet asunnot ovat olleet aiemmin hyvin suosittuja ja haluttuja, pikkukotien hintakehitys on hidastunut. Yksiöiden neliöhinnat ovat vuonna 2022 nousseet pääkaupunkiseudulla huomattavasti vähemmän kuin kaksioiden ja kolmioiden.
Asuntokauppa palaamassa pandemiaa edeltäneelle tasolle
Asuntokaupassa koettiin huippuvuosi vuonna 2021. Pandemia vauhditti asuntokauppaa, mutta nyt kauppa on palautumassa tavallisiin uomiinsa.

Viime vuonna voimassa oli vielä vuoden mittaan monia pandemian vuoksi asetettuja liikkumisrajoituksia. Harrastuspaikat, ravintolat ja muut ajanviettopaikat olivat suljettuina ison osan vuotta. Omassa kodissa vietetty aika oli noussut uuteen arvoon ja mukavuutta ja tilaa kaivattiin lisää.

Nyt rajoitusten poistuttua elämä kuitenkin palaa tavalliseen arkeen, tavanomaiset harrastukset ja aktiviteetit ovat palanneet ihmisten päiväjärjestykseen. Monet satsaavat nyt kesän festivaaleihin, ulkomaanmatkoihin, harrastuksiin ja vaikkapa ulkona syömiseen ja ystävien tapaamiseen pitkän tauon jälkeen. Kulutusinto suuntautuu muualle kuin kotiin, ja asuntomarkkinatkin rauhoittuvat.

Vuoden 2022 ensimmäisellä puolikkaalla asuntokauppaa käytiin kymmenisen prosenttia vähemmän kuin vuoden 2021 alkupuoliskolla. Kesäkuussa 2022 asuntoja myytiin 13,7 % edellistä kesäkuuta vähemmän. Tämä tarkoittaa tilastojen valossa sitä, että asuntokaupan volyymi palaa pandemian jälkeen viimeisen kymmenen vuoden keskitasolle (Kiinteistövälitysala.fi 12.7.2022).
Onko sinulla tarvetta asunnon myymiselle? Varaa ilmainen arviokäynti tästä.
Muut blogipostit: