Asuntonäyttö - asunnon ostajan muistilista
Photo: Unsplash / Aaron Huber
Asuntonäytöllä kiinnostunut ostaja saa asunnosta, taloyhtiöstä ja alueesta arvokasta tietoa. Näyttö on mahdollisuus nähdä asunto omin silmin, mutta myös kysyä tarkkoja kysymyksiä myyjältä tai välittäjältä. Kokosin tähän artikkeliin vinkit, joiden avulla saat näytöstä kaiken irti.

Miten valmistautua asuntonäyttöön
Huolellinen valmistautuminen kannattaa. Asuntoa etsiessäsi selaat varmasti lukemattoman määrän asuntoilmoituksia ja harjaannut bongaamaan itsellesi tärkeät seikat. Oli sinulle tärkeintä sitten alue, huonejako tai vaikka talon rakennusvuosi, on näyttöön valmistautuessa hyvä tutustua valmiiksi tiettyihin tietoihin.

Ensimmäisenä kannattaa muodostaa myytävästä kohteesta hyvä ja kattava yleiskuva. Myynti-ilmoituksesta näet suoraan asunnon hinnan, koon ja sijainnin. Lue kuitenkin koko ilmoitus huolella läpi ja selaa kuvat useampaan kertaan.

Myynti-ilmotuksesta ei välttämättä selviä kaikki yksityiskohdat, jotka ovat sinulle asunnon valinnassa tärkeitä. Ilmoitusta lukiessasi voit kirjoittaa itsellesi muistiin kysymyksiä, joiden vastaukset eivät vielä ilmoituksesta selviä, mutta joihin haluat vastauksen ennen ostopäätöstä. Asuntonäyttö on oikea paikka kysyä myyjältä tai välittäjältä mielessäsi olevia kysymyksiä.

Pohdi myös omaa budjettiasi ennen näyttöä: onko kohteen hinta sinulle sopiva, vai haluaisitko keskustella siitä vielä? Muista, että ilmoituksessa on pyyntihinta ja myyjä voi olla valmis neuvottelemaan siitä jonkin verran. Entä oletko itse valmis tarjoamaan pyyntihintaa enemmän saadaksesi asunnon? Mieti tarkkaan omaa motivaatiotasi ja kiinnostustasi. Onko tämä kohde unelmakotisi vai vain yksi vaihtoehto muiden joukossa?

Valmistaudu myös itse vastaamaan kysymyksiin siitä, millaista asuntoa etsit. Välittäjä voi kysyä sinulta tarkentavia kysymyksiä toiveistasi, sillä hänellä saattaa olla tiedossaan muitakin kohteita, jotka vastaisivat tarpeitasi.

Etsiessä asuntoa itsellesi kodiksi, voit valmistautua näyttöön myös mittaamalla isoimmat huonekalusi ja ottamalla mittanauhan mukaan näytölle. Näin voit tarkistaa samantien, mahtuuko pyykkikoneesi kylpyhuoneeseen ja sohva olohuoneen nurkkaan.

Asuntonäyttöön saapuminen
Saavu näyttöön ajoissa! Näyttöön on parempi saapua pari minuuttia etuajassa, kuin pari minuuttia myöhässä. Kiinteistönvälittäjät ovat kiireisiä ja aikataulut usein tiukkoja. Jos olet tulossa tasalta alkavaan asuntonäyttöön ja saavut kerrostalon alaovelle vasta viittä yli, on välittäjä voinut jo siirtyä muiden asunnon katsojien kanssa yläkertaan.

Näytöt ovat usein melko lyhyitä ja ajoissa paikalle saapumalla varmistat, että ehdit keskustella välittäjän kanssa rauhassa, tutkia asuntoa huolellisesti ja kysyä kaikki mielessäsi olevat kysymykset.

Eniten saat näytöstä irti, kun olet jo valmiiksi perehtynyt kohteeseen ja pohtinut, mitä haluat vielä kysyä. Tällöin sinun ei tarvitse käyttää aikaa siihen, että kysyt välittäjältä asioita, jotka olisit voinut saada selville jo etukäteen myynti-ilmoituksesta.

"Ota rohkeasti mittoja (muistithan tuoda mittanauhan?), jotta voit miettiä, saatko sisustettua asunnon mieleiselläsi tavalla."
Miten toimia asuntonäytön aikana
Asuntonäytölle on hyvä mennä avoimin mielin ja positiivisella asenteella. Varaudu siihen, että asunto saattaa olla eri näköinen kuin kuvissa tai tilat voivat näyttää isommilta tai pienemmiltä. Tämä ei ole aina automaattisesti huono juttu, vaan voit yllättyä myös positiivisesti.

Kysy rohkeasti välittäjältä tai myyjältä, kun jokin mietityttää. Tämä on tilaisuutesi kuulla tarkemmin asunnosta. Välittäjä osaa kertoa sinulle esimerkiksi talon rakenteista ja remontointihistoriasta sekä taloyhtiön hoidosta. Jos myyjä on itse paikalla, voit kuulla häneltä myös esimerkkejä siitä, kuinka hän on sisustanut ja käyttänyt asuntoa ja minkälaiset ratkaisut ovat osoittautuneet käytännöllisiksi.

Näyttö on myös tilaisuutesi nähdä tarkemmin, sopisiko asunto sinulle kodiksi. Kiinnitä huomiota juuri sinua kiinnostaviin asioihin: sopiiko parvekkeelle suunnittelemasi kalusteet ja mahtuuko kylpyhuoneeseen pesutorni? Jos asunnossa on vielä vanhan asukkaan huonekalut, näet näytöllä yhden mahdollisuuden asunnon sisustamiseen. Voit kuitenkin käyttää mielikuvitustasi ja pohtia, miten omat huonekalusi sopisivat asuntoon. Ota rohkeasti mittoja (muistithan tuoda mittanauhan?), jotta voit miettiä, saatko sisustettua asunnon mieleiselläsi tavalla.

Muista pitää asuntonäytöllä mielessä, että asunto, jota olet katsomassa, on ollut tai on edelleen jonkun toisen koti. Ruman väristä seinää tai sinun makuusi sopimatonta pintamateriaalia ei kannata mollata kovaan ääneen, etenkin jos myyjä esittelee itse asuntoa. Myyjä on todennäköisesti valinnut materiaalit ja värit itse, etkä jää mieleen mukavana kauppakumppanina, jos kärkkäästi kritisoit hänen huolella valitsemiaan kaapinovia.

Noudata aina näytöllä myös välittäjän ohjeita: jätä kengät eteiseen ja kysy välittäjältä, mihin kaappeihin sopii kurkata. Kaappien tilavuuden ja kunnon tarkastaminen on toki sinulle oleellista, mutta myyjä tai asukas on voinut raivata tietyt kaapit tarkastelua varten tyhjiksi ja laittaa taas henkilökohtaisia tavaroitaan toisiin. Kohteliaisuus on valttia ja jäät mieleen positiivisessa valossa, kun kunnioitat ohjeita ja toisen omaisuutta.


"Kiinnitä huomiota myös käytännön seikkoihin, jotka vaikuttavat asuinmukavuuteen. Kuuluuko asuntoon ääniä pihalta, rappukäytävästä tai naapuriasunnoista? Entä saako asuntoon läpivedon?"
Tarkista ainakin nämä asiat asuntonäytöllä
Asuntonäyttö alkaa oikeastaan jo pihalta. Kiinnitä saapuessasi ensimmäisenä huomiota siihen, millainen talon pihapiiri on ja vaikuttaako naapurusto rauhalliselta ja siistiltä. Omakoti- tai rivitalossa ympäristö voi vaikuttaa asumismukavuuteen vielä enemmän kuin kerrostalossa. Kerrostalossa kannattaa myös huomioida, onko piha-alue huolellisesti hoidettu ja rappukäytävä siisti. Voit myös kuulostella, kuuluuko pihaan liikenteen ääniä. Onko ympäristö sellainen, jossa viihtyisit?

Epäsiisti pihapiiri voi kertoa talon tai taloyhtiön huollon huolimattomuudesta. Myös ulkoseinien kunnosta voi päätellä jotain jo katsomalla. Jos maali tai rappaus lohkeilee, kannattaa tästä kysyä tarkemmin ja ottaa selvää remonttisuunnitelmista. Omakoti- ja rivitalossa on hyvä huomioida ja kysyä, mihin sadevedet ohjataan.

Sisällä talossa tai asunnossa huomiosi saattaa kiinnittyä ensimmäisenä tilan tuoksuun. Jos näin on, mieti mistä se johtuu. Jos tuoksu on tunkkainen, voi se kertoa jotain asunnon kunnosta tai ilmanvaihdon toimivuudesta, pahimmillaan jopa kosteusongelmista. Tarkista, millainen ilmanvaihto asunnossa on. Esimerkiksi poistoilmaventtiilit on tärkeää olla kunnossa, sillä muuten korvausilma voi tulla asuntoon rakenteiden läpi tuoden mukanaan hiukkasia ja epäpuhtauksia.

Kiinnitä huomiota myös käytännön seikkoihin, jotka vaikuttavat asuinmukavuuteen. Kuuluuko asuntoon ääniä pihalta, rappukäytävästä tai naapuriasunnoista? Entä saako asuntoon läpivedon? Tuulettaminen on tärkeää etenkin hellekesinä. Viherkasvien ystävälle on oleellista tietää ikkunoiden ilmansuunnat. Innokkaalle kokkaajalle taas on tärkeää huomioida keittiön yksityiskohtia: onko liesi oikeassa paikassa ja riittääkö työskentelytila lempiruokalajiesi valmistukseen?

Yksi käytännön seikka, joka koskee kaikkia asunnon ostajia on säilytystila. Voit pohtia tässä nykyistä kotiasi: kuinka paljon sinulla on kaappitilaa ja onko nykyinen määrä riittävä? Vertaa sitten katsomasi asunnon kaappeja nykyiseen. Onko kaappitilaa enemmän vai vähemmän ja ovatko kaapit oikeissa paikoissa sinun käyttöösi? Saako asuntoon lisättyä kaappeja tarvittaessa?

Myös pintamateriaaleihin kannattaa kiinnittää huomiota, erityisesti kylpyhuoneessa ja keittiössä, jotka ovat potentiaalisia remonttikohteita pintojen kuluessa käytössä. Myynti-ilmoituksen kuvissa pinnat voivat näyttää uudemmilta ja siistimmiltä kuin luonnossa. Huomioi mahdolliset näytöllä huomaamasi remontointitarpeet myös omassa budjetissasi.Älä unohda kiinnittää huomiota alueeseen ja taloyhtiöön
Asuntonäyttö on hyvä hetki kiinnittää huomiota myös mahdollisiin tuleviin kotikulmiisi ja taloyhtiöön. Taloyhtiöön voi tutustua jo etukäteen tai pyytää näytön yhteydessä välittäjää lähettämään sinulle tarkempia tietoja vaikkapa sähköpostitse. Alueeseen taas voit tutustua itse ennen näyttöä tai sen jälkeen.

Alueen tarkastelu onnistuu parhaiten niin, että saavut paikalle hyvissä ajoin ennen näyttöä tai varaat näytön jälkeen aikaa kierrellä talon ympäristössä. Kiertele lähipiirissä ja asuinalueella kävellen tai autolla, kokeile kävellä lähikaupalle, bussipysäkille tai juna-asemalle. Näin saat selville, millaiset kulkuyhteydet ovat ja minkälainen ilmapiiri alueella on yleisesti.

Kiinnitä huomiosi taas itsellesi tärkeisiin asioihin. Voit tarkastella esimerkiksi kävelyreittien viihtyisyyttä ja viheralueita. Jos sinulla on koira, lenkkimaastot ovat tärkeässä roolissa. Huomioi myös, mitä palveluita löydät kävelymatkan päästä: onko lähellä ruokakauppa, apteekki, kampaamo, koulu tai ravintoloita. Entä millainen on alueen äänimaisema? Kantautuukohan lähipubin terassin äänet kesäisin tulevalle parvekkeellesi tai onko ikkunan alla päiväkodin piha?

Taloyhtiöstä kannattaa ottaa selville erityisesti se, miten yhtiötä on pyöritetty, onko remontit suunniteltu ja budjetoitu huolellisesti ja miten yhtiön taloutta on ylipäätään hoidettu. Voit pyytää välittäjältä nähtäväksi muun muassa isännöitsijäntodistuksen, energiatodistuksen ja kunnossapitoselvityksen.

Asuntonäytöllä kannattaa myös taloyhtiöön ja alueeseen liittyvissä kysymyksissä hyödyntää välittäjän ammattitaitoa. Jos olet päässyt tutustumaan taloyhtiön tietoihin jo etukäteen, on asuntonäyttö hyvä hetki kysyä tarkempia tietoja tai pyytää välittäjää kertomaan enemmän kohdista, jotka jäivät epäselviksi. Välittäjä osaa myös usein kertoa alueesta ja kuvailla, millaista alueella voisi olla asua - ammattitaitoinen välittäjä on perehtynyt alueeseen perusteellisesti ja osaa vastata moneen kysymykseen.


Onko sinulla tarvetta asunnon myymiselle? Varaa ilmainen arviokäynti tästä.
Muut blogipostit: