Digitaalinen asuntokauppa
Digitalisaatio muuttaa eri elämän osa-alueita kiihtyvällä tahdilla – niin myös asuntokauppaa. Jos asunnon ostaminen tai myyminen on ajankohtaista, voi olla hyvä tutustua digitaaliseen asuntokauppaan, DIASiin, joka on ollut käytössä Suomessa vuodesta 2019. 
Mitä digitaalinen asuntokauppa tarkoittaa?

Kun asuntokauppa hoidetaan digitaalisesti, ei kaupan osapuolten tarvitse kuluttaa aikaa asioiden eri paikoissa, vaan kaikki sujuu näppärästi etänä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että koko asuntokauppa saattaa tapahtua kotisohvalta käsin: kauppakirjat allekirjoitetaan sähköisessä palvelussa ja ostajan sekä myyjän pankit hoitavat rahaliikenteen DIAS-alustaa käyttäen. Digitaalisessa asuntokaupassa ei tarvita lainkaan paperisia kauppakirjoja, vaan asiakirjat laaditaan, tallennetaan ja allekirjoitetaan sähköisesti. Kauppakirjojen hyväksyminen tapahtuu perinteisen allekirjoituksen sijaan digitaalisen tunnistautumisen avulla, esimerkiksi pankkitunnuksilla. Välittäjän, myyjän, ostajan ja pankkien välinen viestintä voidaan toteuttaa digitaalisia viestimiä hyödyntäen tai puhelimitse.
Kenelle digitaalinen asuntokauppa sopii?

Digitaalinen asuntokauppa sopii erityisesti kiireiselle asunnon myyjälle tai ostajalle, tai tilanteeseen, jossa esimerkiksi välimatkojen takia tapaamisten sopiminen olisi haastavaa. Ostettaessa sijoitusasuntoa toiselta paikkakunnalta asunnon näkeminen henkilökohtaisesti ei kaikille asuntosijoittajille ole välttämätöntä. Digitaalinen kaupanteko mahdollistaa sen, ettei ostajan tarvitse matkustaa toiselle paikkakunnalle prosessin aikana. Vaihtoehto voi olla ajankohtainen monelle pandemiatilanteen aiheuttaessa jatkuvasti muuttuvia rajoituksia tapaamisiin ja liikkumiseen.
Miten kaupanteko DIASilla etenee?

Ensimmäinen askel digitaalisessa asuntokaupassa on varmistaa, että välittäjä on perehtynyt digitaaliseen asuntokauppaan ja on ottanut käyttöönsä DIAS-alustan. Lisäksi digitaalinen kauppa edellyttää, että sekä myyjän että ostajan pankit ovat myös DIAS-palvelun käyttäjiä. Sähköisestä kaupasta kannattaa keskustella oman pankin kanssa ja varmistaa etukäteen, että digitaalinen kauppa on mahdollinen. Myytävän asunnon osakekirjan on oltava pankissa, jotta digitaalinen asuntokauppa onnistuu.

Ammattitaitoinen välittäjä ottaa jo asunnon markkinointivaiheessa huomioon sen, että digitaalisella kaupankäynnillä ostajakohderyhmä on tavallista laajempi, sillä maantieteellinen etäisyys ei estä kaupantekoa, ja tällöin esimerkiksi laadukas virtuaali- tai videoesittely saattaa olla myyntivaltti. Ostajan löydyttyä tulee muistaa varmistaa, että hänenkin pankkinsa on ottanut DIASin käyttöön.

Kun ostaja on löytynyt ja myyjä on hyväksynyt hänen tarjouksensa, välittäjä käynnistää sähköisen kaupan DIASin palvelussa ja hoitaa kaupan tietojen ja dokumenttien syöttämisen palveluun. Tällöin myös ostajan ja myyjän pankit pääsevät tarkastelemaan kaupan tietoja palvelun kautta ja hyväksyvät kumpikin omalta osaltaan kaupan. Pankkien hyväksyttyä kaupan edellytykset, antavat myyjä ja ostaja omille pankeilleen valtuudet hoitaa maksuliikenteen puolestaan sekä huolehtia osakekirjan siirtomerkinnöistä. Tämän jälkeen kaupan osapuolet voivat allekirjoittaa kauppakirjat sähköisesti ja pankit hoitavat rahaliikenteen: kauppasumman, välityspalkkion ja varainsiirtoveron. Lopuksi välittäjä lataa dokumentit välitysjärjestelmästä ja lähettää ne isännöitsijälle.

DIASin sähköisen asuntokaupan etenemisen nopeus on tilannekohtaista ja siihen voi vaikuttaa esimerkiksi pankkien toimintanopeus. Yleensä välittäjän käynnistettyä kaupan DIASin alustalla kestää noin viisi arkipäivää siihen, että kauppakirjat voidaan allekirjoittaa.

Mitä asunnon ostajan on otettava huomioon digitaalisessa asuntokaupassa?

Myös ostajalle digitaalinen asuntokauppa on perinteistä nopeampi ja jouhevampi tapa hoitaa asuntokauppa. Digitaalisessa asuntokaupassa ostajan on hyvä huomioida se, että sähköisen kaupan tekemiseksi ostajalla on oltava lainapäätös pankistaan valmiiksi. Ostajan pankilla on myös oltava DIAS käytössä. Kannattaa siis olla hyvissä ajoin yhteydessä pankkiin ja varmistaa sähköisen kaupan mahdollisuus sekä mahdollinen laina.

Kiinnostavan asunnon löydyttyä ostaja voi tiedustella asunnon välittäjältä digitaalisen asuntokaupan mahdollisuudesta, mikäli sitä ei ole markkinointimateriaaleissa mainittu. Digitaalinen asuntokauppaprosessi etenee ostajan kannalta samaan tapaan kuin myyjän: hyväksytyn tarjouksen jälkeen pankit tekevät DIAS-palvelun kautta omat tarkistuksensa ja kauppakirja allekirjoitetaan sähköisesti. Kun kauppakirjat on allekirjoitettu, saavat osapuolet vielä tarvittavat dokumentit itselleen ja isännöitsijälle toimitettavaksi DIASin palvelusta.

Asunnon ostajalle digitaalinen kauppa voi mahdollistaa esimerkiksi työn perässä toiselle paikkakunnalle muuttamisen entistä nopeammalla aikataululla. Jo nyt asuntokaupassa hyödynnetään paljon virtuaalisia ja videoesittelyitä, jotka helpottavat asuntokauppaa myös pidempien välimatkojen päästä.
Miksi valita DIAS?

Digitaalinen asuntokauppa on tietoturvallinen vaihtoehto, joka mahdollistaa kaupat etänä ja lyhyemmällä läpimenoajalla. Tietoturva on maksimoitu hajautetulla tiedon tallentamisella osapuolten pankkeihin suljetun lohkoketjuteknologian avulla. DIAS-alustalla asiakirjat pysyvät tallessa ja yhteydenpidosta, sopimuksista ja muista toimenpiteistä tallentuu merkintöjä. Palvelu yhdistää välittäjän, ostajan ja myyjän sekä osapuolten pankit, jotka valtuutetaan palvelun avulla hoitamaan kauppaan liittyvä rahaliikenne sekä esimerkiksi osakekirjan siirtomerkinnät. Prosessin kaikki viestintä ja toimenpiteet kirjataan palveluun, jolloin mahdolliset epäselvyydet voidaan selvittää helposti tarkistamalla kirjaukset DIASista.
Millaisia rajoituksia DIASilla on?

Tällä hetkellä digitaalista asuntokauppaa voivat käydä vain luonnolliset henkilöt, eli yksityishenkilöt. Yrityksille tai esimerkiksi kuolinpesille digitaalinen asuntokauppa ei ole vielä mahdollista. Lisäksi digitaalinen kauppa onnistuu vain osakeyhtiömuotoisille asunnoille, joilla on paperinen osakekirja. Ostajan ja myyjän kannalta digitaalinen asuntokauppa on näistä rajoituksista huolimatta helppo nopea ja tapa hoitaa asuntokaupat. Tulevaisuudessa esimerkiksi osakekirjojen siirtyminen sähköiseen muotoon tehostaa digitaalista asuntokauppaa.


Mikäli haluat kuulla lisää digitaalisesta asuntokaupasta, tai olet aikeissa myydä asuntosi, voit laittaa minulle yhteydenottopyynnön TÄÄLTÄ.
Muut blogipostit: