Ostotarjoukseen kuuluu muutakin kuin hintaAsuntokaupassa ostotarjous on sitova ja ostaja sen avulla lupaa ostaa asunto-osakkeen tiettyyn hintaan, tietyillä ehdoilla. Kiinteistökaupassa taas ostaja voi vetäytyä kaupasta milloin vain esisopimuksen tai lopullisen kaupan tekoon asti, vaikka olisi jättänyt ostotarjouksen.
Ostotarjous on vapaamuotoinen, mutta siitä tulisi selvitä tietyt asiat, jotta myyjä ja hänen kiinteistönvälittäjänsä voivat arvioida ja vertailla eri tarjouksia. Perusteellisesti laadittu selkeä ostotarjous voi siis olla myös ostajan etu, kun myyjä saa siitä selkeän kuvan siitä, millaisiin ehtoihin ostaja on valmis sitoutumaan.
Hyvästä ostotarjouksesta löytyy ainakin:
- Kaupan kohteen tiedot
- Kaupan osapuolet
- Tarjottu kauppahinta
- Maksuehdot
- Omistus- tai hallintaoikeuden siirtymisen aikataulu
- Tarjouksen voimassaoloaika ja muut mahdolliset voimassaoloehdot
Nämä ovat myyjälle tärkeitä tietoja, jotka voivat vaikuttaa hänen päätökseensä kohteen myynnistä, mutta myös seikkoja, jotka ostajan tulisi selvittää itselleen viimeistään ostotarjousta tehdessään. Millaisen hinnan ostaja on itse valmis maksamaan, entä millainen on hänen aikataulunsa kohteen ostossa? Kuinka pitkään hän on valmis pitämään tarjouksen voimassa ja onko hänellä muita kohteita kiikarissa?
Vaikka ostotarjouksen muoto on vapaa, on se aina hyvä tehdä kirjallisena. Näin vältytään epäselvyyksiltä ja muistin varassa toimimiselta. Ostotarjous voi olla hyvin lyhyt ja sen voi lähettää myyjän kiinteistönvälittäjälle vaikkapa sähköpostitse.
Kiinteistönvälittäjä on oiva apu ostotarjouksen laatimisessa, sillä välittäjät laativat ostotarjoukset aina hyvin tarkasti: kiinteistönvälittäjän tekemä ostotarjous vastaa sisällöltään lähestulkoon esisopimusta. Tämä tarkoittaa käytännössä, että kiinteistönvälittäjän ostotarjouksen perusteella kauppa voidaan tehdä hyvin helposti, laadittuun tarjoukseen tarvitaan enää kaupanvahvistajan leima ja kauppa on paketissa.
Vaikka ostotarjous ei ole kiinteistökaupassa sitova, voi kaupasta vetäytyminen aiheuttaa vetäytyvälle osapuolelle korvausvelvollisuuden. Jos ostajaehdokas vetäytyy jätettyään ostotarjouksen tai myyjä tarjouksen hyväksyttyään, voi vetäytyvä osapuoli joutua korvaamaan siitä koituneita kuluja toiselle osapuolella. Korvattavaksi voi tulla kuluja, joita toiselle osapuolelle on jo kertynyt peruuntuneen kaupan järjestelyistä.