Ennen siirtosopimuksen tekoa
Ennen siirtosopimuksen laadintaa ostajan tulee perehtyä alkuperäiseen RS-kauppakirjaan, joka on laadittu alkuperäisen ostajan ja rakennusliikkeen välillä. RS-kauppakirjalla tarkoitetaan kauppakirjaa vasta valmisteilla olevasta asunnosta. Rakenteilla olevan talon kohdalla asunnon omistusoikeus siirtyy ostajalle vasta talon valmistuttua, kuten aiemmin totesimme, ja silloin myös alkuperäinen kauppakirja on ollut hiukan erilainen kuin tavallisessa asuntokaupassa.
Uuden ostajan kannattaa perehtyä kauppakirjaan huolella. Niin kutsutuissa RS-kohteissa ostajan turvana ovat rakennuttajalta vaaditut vakuudet, jotka varmistavat, että talo rakennetaan kaikkien rakentamista koskevien sääntöjen mukaan, se valmistuu sovitusti ja sen tarkastaa vielä rakennusviranomainen. Nämä vakuudet ja rakennuttajan vastuut kannattaa tarkistaa ennen siirtosopimuksen laatimista. Lisäksi kauppakirjassa tulee tarkistaa myös ostajan velvollisuudet, esimerkiksi se, millaisissa erissä asunto maksetaan. RS-kauppakirjan tulkinnassa voi pyytää apua omalta kiinteistönvälittäjältä.
RS-kauppakirjasta selviää myös, mikä on ollut alkuperäisen ostajan ja rakennusliikkeen sopima kauppahinta asunnolle. Tässä kohtaa uuden ostajan on hyvä huomioida, että alkuperäinen ostaja ei yleensä myy asuntoa eteenpäin täsmälleen samaan hintaan kuin mitä on itse sopinut siitä maksavansa. Uudelle ostajalle tarjottu hinta on yleensä hiukan alkuperäistä korkeampi. Tämä voi olla uudelle ostaja epämiellyttävä yllätys, mutta myyjä haluaa yleensä tehdä hiukan voittoa asunnon myynnillä ja jos kohde on muuten sopiva ja hinta sopii omaan budjettiin, voi tämän hinnannousun hyväksyminen olla oikea ratkaisu. Jos hinta taas tuntuu alkuperäisen kauppahinnan näkemisen jälkeen kohtuuttomalta, voi kaupasta tässä kohtaa vielä perääntyä.
Kun vasta valmisteilla oleva asunto myydään eteenpäin, on se vielä rakennusliikkeen hallinnassa, sillä sitä rakennetaan edelleen. Tästä syystä siirtosopimuskauppaan tarvitaan myös rakennusliikkeen hyväksyntä. On jokseenkin yleistä, että rakennuttaja perii hyväksynnästä maksun – sopimusasiakirjalla käsittely vaatii rakennuttajalta työaikaa ja vaivaa, ja rakennusliike haluaa ajastaan korvauksen. Maksu on yleensä 500-1000 euroa.
On myös mahdollista, ettei rakennuttaja hyväksy siirtosopimusta. Tällöinkin kauppa voidaan tehdä, mutta alkuperäinen ostaja vastaa silloin RS-kauppakirjaan merkityistä ostajan vastuista, esimerkiksi maksuerien suorittamisesta rakennusliikkeelle. Vaihtoehtoisesti RS-kauppakirjassa voi olla merkintä, että siirron tapahtuessa alkuperäinen ostaja on kuitenkin edelleen vastuussa maksueristä.